Hapkido

CHON JI

Taekwondo- en Hapkidoclub in Schilde

Hapkido


Hapkido is een Koreaanse krijgskunst waarbij wordt gestreefd naar harmonie tussen het lichaam van zichzelf en de tegenstander. 'Hap' verwijst naar harmonie tussen lichaam en geest, 'ki' staat voor de innerlijke kracht en 'do' doelt op de weg weg daar naartoe.


Binnen het Hapkido onderscheiden we een aantal grote onderdelen:

- valtechnieken

- trap-, slag- en stoottechnieken

- bevrijdingen en gewrichtsklemmen

- wapentechnieken

- breektechnieken


Een hapkidoka bekwaamt zich in al deze onderdelen. Niet alleen het technische aspect is belangrijk, door training ontwikkelt een student ook zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging.


Valtechnieken


Een goede techniek van valbreken is van groot belang om geen kwetsures op te lopen.


Tijdens een training gaat veel aandacht naar de verschillende vaktechnieken van Hapkido (zachte en harde vallen, voorwaarts, zijwaarts, achterwaarts...). Ook is het belangrijk goed te rollen.


De valtechnieken maken een aanzienlijk deel uit van het spectakelwaarde van een hapkido-oefening.

Op wedstrijden en in demonstraties laten hapkidoka zien hoe goed zij hun techniek beheersen door goed te landen na een hoge of verre sprong. 

Basistechnieken


Hapkidoka leren een aantal specifieke bevrijdingen, klemmen, trappen, slagen en stoten.


Terwijl de nadruk bij Taekwondo eerder ligt op het trappen, concentreert het Hapkido zich voornamelijk op klemtechnieken tegen agressors die je vastgrijpen of je aanvallen met een stoot, trap of met een wapen. De basisklemtechnieken kunnen gecombineerd worden. Ook bevrijdingen en afweren zijn een belangrijk onderdeel van het basisarsenaal van een hapkidoka.

Tijdens een training leren we om deze technieken op correcte wijze uit te voeren. Het is daarbij ook belangrijk om de bewegingen de juiste finesse mee te geven. Een hapkidoka leert daarbij zichzelf te beheersen en de tegenstander goed aan te voelen.


Een goede beheersing van de basistechnieken is een absolute voorwaarde voor de hapkidoda om zich verder te specialiseren in alle aspecten van Hapkido.Hankido


Hankido behoort tot de familie van Hapkido, maar maakt meer gebruik van draaibewegingen. Hankido komt ook aan bod tijdens de hapkidotrainingen.


Bij Hankido worden de technieken in cirkelvormige bewegingen snel en vloeiend achter elkaar uitgevoerd. Dit vergt een gevorderde techniek, maar heeft een grote impact en is zeer effectief.

Bij Hankido gaat ook extra aandacht naar ademhalings- en visualisatietechnieken.

Ook technieken met wapens (korte en lange stok, zwaard, nunchacku...)  komen aan bod.

Benodigdheden


Hapkidoka's trainen in een zwarte dobok. Die kan je bestellen via de club.


Soms trainen we in de les met wapens (korte stok, lange stok, zwaard, nunchaku, mes...). De club is daarop voorzien.

Het is niet verplicht, maar wie een eigen wapen wil aanschaffen, kan dit bestellen via de club.