FAQ

VEEL GESTELDE VRAGEN

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN HAPKIDO EN TAEKWONDO?

Taekwondo is gebaseerd op een aantal specifieke trappen, standen en stoten. Tijdens het sparren gaan twee taekwondoka een ongewapende strijd aan en proberen ze zoveel mogelijk punten te scoren door elkaar te raken met een trap. In poomsees worden technieken in bepaalde volgorde uitgevoerd. Bij hosinsul (zelfverdediging) leren taekwondoka’s zich verdedigen tegen agressors die misschien wel een wapen bijhebben.


Terwijl de nadruk bij taekwondo eerder ligt op het trappen, concentreert hapkido zich voornamelijk op klemtechnieken. Ook bevrijdingen, afweren en vallen zijn belangrijk onderdelen van hapkido. In de lessen hapkido wordt ook regelmatig getraind met een zwaard, lange of korte stok, of nunchaku.

MAG IK GRATIS KOMEN PROBEREN?

Ja hoor! Je bent doorheen heel het jaar welkom om tot drie gratis proeflessen te volgen, zowel voor hapkido als voor taekwondo.

KAN IK ERGENS FILMPJES ZIEN?

Zeker! Hier vind je  filmpjes van wedstrijden en demonstraties van onze leden.

HOE OUD MOET IK ZIJN OM MEE TE DOEN?

Onze leden taekwondo zijn minstens 8 jaar. Hapkido kan vanaf 12 jaar. Vanaf dan kan je op zowat elke leeftijd instappen. De lesgevers houden rekening met ieders kunnen en oefeningen worden aangepast aan verschillende niveaus. Ben je 16, 28, 35, 42, 57, 63… en wil je eens komen proberen? Wees welkom!


Als je 8 of 12 jaar wordt in het najaar, dan mag je vanaf september al wel eens komen proberen. Lukt het al? Dan is er geen probleem!

HOEVEEL KEER PER WEEK IS HET TRAINING?

Voor taekwondoka's zijn er trainingen op woensdag en vrijdag, maar je kan ook kiezen om er slechts één per week te volgen. Je kan zelf je trainingsdag kiezen.


Voor hapkidoka's zijn er trainingen op dinsdag en zondag, maar je kan ook kiezen om er slechts één per week te volgen. Je kan zelf je trainingsdag kiezen.


Alle leden zijn ook elke week welkom op de vrije training op zaterdag van 17 uur tot 19 uur.

WELK MATERIAAL HEB IK NODIG?

Iedereen traint in een dobok (trainingspak). (Behalve als je een proefles komt volgen.)


Voor taekwondo is dat een witte dobok en komen daar scheenbeschermers en kruisbescherming bij.


Hapkidoka's dragen een zwarte dobok.


Materiaal kan je bestellen door een mailtje te sturen.

HOE BEHAAL IK EEN ZWARTE GORDEL?

Iedereen begint met een witte gordel. Door examens te doen kan je zo via geel, groen, blauw en rood, naar zwart. Dit is van 9e kup naar 1ste kup.


In onze club kan je twee keer per jaar een kupexamen doen, nl. eind november/begin december en eind mei/begin juni. Per examen kan je een kupgraad omhoog, tenminste als je erdoor bent. Uitleg over wat je moet kennen voor elk examen krijg je tijdens de lessen.

Als je voor zwart wil gaan, kan je je daarop voorbereiden met begeleiding van een trainer.

ZIJN ER OOK TRAININGEN IN DE VAKANTIE?

Ja! We blijven lesgeven op feestdagen en tijdens schoolvakanties van één week.


Tijdens de kerst- en paasvakantie rusten we.


Ook in de grote zomervakantie zijn er geen lessen. Vanaf augustus kan je op zaterdag wel naar de vrije training beginnen komen.

WORDEN ER WEDSTRIJDEN GEORGANISEERD?

Trainen bij Chon Ji doe je vooral voor het plezier.


Bij gelegenheid nemen we wel eens deel aan een wedstrijd. In het verleden heeft onze club meermaals hele mooie resultaten neergezet.

WIE GEEFT DE LESSEN?

Eric, Philippe, Jan en Hans hebben elk al vele jaren ervaring in taekwondo en hapkido. Ze hebben een diploma van de Vlaamse Trainersschool en scholen zich regelmatig bij.

HOEVEEL KOSTEN DE CURSUSSEN?

De prijzen zijn afhankelijk van je leeftijd, hoeveel cursussen je volgt en hoeveel keer per week je komt trainen. Ook wordt er rekening gehouden met leden uit hetzelfde gezin. Voor meer info daarover stuur je best een mailtje.